COM VA COMENÇAR AÇÒ?
Aquesta història comença al febrer de 2005 amb un Erasmus ben particular a la Universitat de Perpinyà. Les ganes de tocar la xaramita i els fòrums d’Internet (ben actius llavors) són els causants del contacte amb Aire nou una associació cultural del poble de Bao (Rosselló). Entre moltes altres coses feien castells, correfocs, cursos de català, festivals, tenien un grup de percussió i és clar, la gralla, que si fa o no fa era una xaramita un poc més llarga. Amb les eixides dels caps de setmana a fer actuacions es gesta la relació i l’amistat que fructifica amb l’agermanament amb la colla de dolçainers i tabaleters La taranina, d’Agost (Alacantí) i l’interés dels nord-catalans de conéixer el País Valencià fa possible el primer viatge d’aquest intercanvi d’anada i tornada. L’estiu del 2006 Aire nou de Bao va visitar Agost i va fer castells i un correfoc ben lluït. Els amfitrions, al seu torn, van preparar un seguit d’activitats que van acabar emmarcades en un festival nou, El xiulit del rossinyol.
Ara tocava tornar la visita al nord, cosa que va tindre lloc eixe mateix any 2006, a l’octubre, en un dels festivals que organitzen els de Bao, les Diades airenovenques. Allí els agosters van portar la música de dolçaina en un espectacular concert reforçat amb instruments de metall i a més van convertir una de les places de Bao en l’escenari de les Danses del Rei Moro. També van portar un altre tret característic d’Agost, la cantereria, amb un torn fent demostracions i permetent que la gent fera les seues proves. I tan prop com era, van poder conéixer la ciutat de Perpinyà i tots els seus encants: el Palau dels Reis de Mallorca, el Castellet…
Dos anys més tard, al 2008, La taranina torna a ser l’amfitriona i els de Bao, a més de les activitats que ja feien, en porten una d’amagada i sorprenen a tothom amb uns espectaculars falcons que acaben quallant i creant una nova secció dins de la seua associació. El xiulit del rossinyol continua oferint una bona programació de música i espectacles tradicionals i ja va per la tercera edició aquell any.
L’any següent, Aire nou organitza un altre dels seus festivals, l’Identi’Cat, i en esta ocasió vol dedicar-lo de manera especial al País Valencià. Aquell any l’expedició es duplica i al comboi d’Agost se suma un altre autobús de Sella amb membres de diferents entitats culturals que també participaran: músics de banda, de rondalla, pilotaris… Bao gaudeix per uns dies de les tradicions i les feste
s valencianes més conegudes. Hi ha una bona partida de pilota en un dels carrerons del poble, tasten les típiques coques a la pala d’Agost, després d’un correfoc veuen cremar una falla pensada i construïda expressament per l’ocasió, poden escoltar un bon concert de banda i un de la colla de dolçainers, també actuen grups valencians com Mugroman, Gatxull i Tres fan ball, i com a colofó són espectadors d’una entrada de moros i
cristians. Tot això, que és molt, afegit a les activitats i les altres entitats convidades pels organitzadors.
I així, passat un altre interval de temps, el juliol de 2016 serà Sella (Marina Baixa) el poble amfitrió per a rebre als nord-catalans. Aquest poble menut als peus de la muntanya serà l’escenari de tot un seguit d’activitats que facen goig tant als visitants nord-catalans com als més propers.